Aloittelijoiden tietonurkkaus

Miten aloittaa RC-harrastus?

Monelta löytyy jo ennestään jonkinlainen RC-auto kotoa. RC-harrastukseksi luetaan jo "bashing" eli vaikka kotipihalla rälläily. Näillä samoilla autoilla on myös mahdollista ajaa radalla.
Monesti harrastus aloitetaan vanhempi/lapsi tiiminä jossa kummatkin oppivat lajista ja tukevat toisiaan radalla sekä varikon puolella. Kilpaileminen mahdollistaa matkailun ympäri suomea ajaen erillaisila radoilla ja autoilla.

Moni kokenut kuljettaja on aloittanut samalla tavalla, nuori tai vanha. Ensin on haaveillut ensimmäisestä RC-autosta jolla voisi kotipihassa pitää hauskaa, mutta ajaessa "nälkä kasvaa syödessä".
Tämän jälkeen on yleensä siirrytty isommille kentille rällästämään sekä tekemään hiekkakentille omia ratoja ja jopa kisailemaan kavereiden kanssa.

Kun kisaileminen hiekkakentällä alkaa sujua, löytyy netistä paikallinen RC-kerho jolla on lähistöllä rata. Radalla ajaminen on uutta ja jännittävää sekä kerholaisten nopeammat kilpurit alkavat kiehtomaan enemmän. Tässä vaiheessa yleensä aletaan selailemaan RC10.fi "myydään" osiota josta löytyy vähän käytetty kilpuri ja tarvittavat elektroniikat edullisesti.

Ilman kerholaisten tukea on monesti uusi harrastaja on pimennossa miten autoa pitäisi huoltaa ja miten parantaa ajosuoritusta. Onneksi tämän lajin yhteisö ymmärtää että tärkein kuski radalla on uusin kaveri.
Tärkeintä jokaisessa harrastuksessa on hauskanpito ja yhteisö ympärillä tukemassa uusia tulokkaita.

Kun saavut radalle ja ehkä auto ei toimi kuten pitäisi tai ajaminen ei onnistu vielä kunnolla, on aina parasta kääntyä kerholaisten puoleen ja pyytää apua. Kerholla järjestetään myös kerhoiltoja jolloin on paras mahdollinen aika tulla oppimaan lisää autoista ja ajamisesta.

Käytettyjä RC autoja:
RC10.fi/myydään rc autoja: https://rc10.fi/index.php?board=137.0
RC10.fi/myydään tarvikkeita: https://rc10.fi/index.php?board=136.0
RC-Kirppis: https://www.facebook.com/groups/1532392373679434/
RC-tavara kirppis: https://www.facebook.com/groups/188121631297754/
RC-tori: https://www.facebook.com/groups/685486358243815/

Suomen yleinen RC-keskustelufoorumi

RC10.fi


Tietoa mitä laji pitää sisällään:


Mitä radalle saapuminen vaatii?

Radalle saapuminen ei vaadi mitään muuta kuin kiinnostuneisuutta lajiin!
ÄkpaRC-kerholla on käytössä kerhon omat laina-autot joita pääsee vapaasti koittamaan kuka tahansa.
Autoja löytyy Krossi-radalle sekä touring-radalle noin 15kpl yhteensä.
Jos tahdot päästä koittamaan autoilla ajamista se onnistuu torstaisin kerhoillassa jolloin kokeneet kerholaiset ovat ohjeistamassa kaiken oleellisen lajista! Myös muina päivinä onnistuu lajin kokeileminen kunhan ilmoittaa esimerkiksi puhelimitse milloin olet tulossa.


Harraste RC-autot

Mitä jos sinulta löytyy jo hieman laadukkaampi auto? Tai mielessä on ensimmäinen kunnon RC-auto.
Yleisimpiä malleja on esimerkiksi Traxxas, Associated tai ARRMA merkkiset Monster/Short-Course autot.
Näillä on mahdollista ajaa radalla ottaen huomioon auton kokoluokan (max 1/10 sisäradalla).
Esimerkiksi Short-Course malliset autot on hyvin yleisiä jopa kilpaluokissa ja näillä radalla ajo onnistuu varsin mainiosti.
Monstereissa on taas isot renkaat ja korkea maavara. Nämä autot sopivat pääasiassa kotipihassa suttaamiseen, mutta näillä sopii oikein hyvin tulla ajamaan radalle ja oppimaan.

Paketista ajovalmis Team Associated ProSC10 RTR äänekosken radalla:

ARRMA Senton RTR Toivakan ulkoradalla:

Team Associated RB10 RTR ÄkpaRC radalla:


Mitä RC-harrastus maksaa?

RC-harrastus on siitä loistava että se on halvin tapa harrastaa moottoriurheilua. Sekä se on vain niin kallista kuin siitä itse tekee. Lähes jokaisesta harrastekaupasta löytyy edullisia "Ready-To-Run" paketteja jossa tulee useimmiten kaikki tarvittava mukana. Nämä sarjat on suunniteltu kestämään paljon iskuja ja kulutusta joka tekee harrastamisesta edullisempaa kuin autolla johon on ostettava varaosia jatkuvasti. Traxxas slash tai ARRMA Senton 1/10 on hyvä esimerkki autoista jolla on pitkä elinkaari, autoilla voi ajaa kotipihalla sekä ajaa jopa kilpaa SC-10 luokassa.

Kustannuspuolen erot näkyvät selkeästi harraste/kilpa puolen kalustossa. Täysiveristen kilpa-autojen hankintahinta on suurempi mutta yleensä samalla kalustolla voidaan ajaa vaikka suomen mestaruudesta useita vuosia aloittelijasta kokeneeseen asti. Jos tahdotaan nimenomaan ajaa kilpaa radalla on yleensä edullisempaa ostaa kerralla kilpailukykyinen "KIT" sarja ja laadukkaat elektroniikat koska esimerkiksi RTR autojen päivittäminen parempaan tekniikkaan tai "option" osiin on monesti kalliimpaa kun täysin uuden sarjan ostaminen.
Jos tavoitteena on hauskanpito ja harjoittelu radalla, selviää edullisemmalla "RTR" sarjalla erittäin pitkään.

RC-harrastuksessa hinta skaala on hämmentävän suuri, on 10€ autoja ja on 1000€ autoja.
Näissä asioissa on monesti vaikea päättää mikä auto sopii juuri sinulle, onneksi harrastekaupoilla on töissä kokeneita kuljettajia jotka auttavat sinut omien tarpeiden mukaan vauhtiin. Kerholaiset myöskin auttavat näissä kysymyksissä mielellään.

Muistetaan kuitenkin aina se että aloitteleva kuski on yhtä nopea edullisella autolla kuin kallillakin, samoin myös nopein kuski on myös nopea edullisemmallakin autolla, harrastamisen ei siis tarvitse olla kallista jos itse niin tahtoo.

Tarvitseeko autoa muokata radalla ajoa varten?

Yleisesti ainut merkittävä muutos mitä RTR autoihin tehdään radalla-ajoa varten on renkaiden vaihto. Renkaat valitaan pinnan ja pidon mukaan, Sisäradoilla eniten käytetyt krossi/Short-Course renkaat ovat:
-Schumacher minipin (enemmän pitoa mutta lyhyt käyttöikä)
-Schumacher Honeycomb (vähemmän pitoa mutta erittäin pitkä käyttöikä)
Vakio traxxas/Arrma renkailla pystyy myös ajamaan loistavasti matolla, kunhan muistaa pestä kurat ennen radalla ajoa.

Jos auton säätöön herää muita polttavia kysymyksiä, kerholaiset auttavat näissä myös.
Merkkikohtaisia "setuppeja" löytyy osoitteesta: Petitrc.com


Kit vai RTR?

RTR-autot ovat valmiiksi kasattuja ja yleisimmin sisältää kaikki paitsi ohjaimen paristot, nämä on loistavia ensiautoja ja kestää pitkään kunhan autosta pitää huolta. RTR autot on helppoja ajaa sekä huoltaminen on yksinkertaista.

KIT-autot ovat edistyneemmille harrastajille, sarjat tulevat osina ja eivät sisällä esimerkiksi sähkölaitteita tai renkaita. Tämä antaa vapauden valita omavalintaiset elektroniikat ja radiolaitteet.
KIT-sarjat ovat pääasiassa kilpa-autoja ja vaativat enemmän osaamista kuin RTR-autot.

Jos autoja haluaa päästä katsomassa paikan päällä on mahdollista käydä Äkparc radalla vierailemassa josta saat vastaukset kaikkiin kysymyksiin.

Rcautot.fi artikkeli aiheesta: Rakennussarjojen ja Ajovalmiiden sarjojen erot

Alla lisää tietoa millä kalustolla Äkparc radoilla ajetaan eniten:


Voiko harrastuksesta oppia jotain?

RC-harrastus on täysiverinen moottoriurheilun muoto joka opettaa lukemattomia asioita.
Tekninen puoli sisältää elektroniikan ja geometrian loputtomat säätömahdollisuudet sekä itse ajaminen kehittää keskittymiskykyä ja nopeaa ratkaisuntekoa.

Rcautot.fi artikkeli aiheesta: Mitä RC-harrastamisesta voi oppia?


Mikä auto on sopiva sinulle?

Ensimmäisen auton valinta voi olla haastavaa.
Paras tapa selvittää mikä auto juuri sinulle käy on ottaa yhteyttä kotimaisiin harrastekauppoihin ja kysyä neuvoja ajokohteen ja kokemustason perusteella.

Hobbyfactory auton valinnan työkalu: https://hobbyfactory.fi/c10550/parhaat-rc-autot

EuroRC tietopankki: https://www.eurorc.fi/page/17/rc-tietoutta


Kotimaisia harrastekauppoja:
RCJKL.FI
Hobbyfactory
Euro-RC
Hobbylinna
Rckauppa.fi
Future-RC
RCM.fi


Tiedonlähteitä

Monesti helpoin tapa oppia harrastuksesta on visuaalinen oppiminen, alla mutamia videoita autoista ja lajista helposti ymmärrettävässä muodossa.